Marktinformatie vlees varkensprijs en biggenprijs

Vleesvarkenmarkt

De vraag naar vleesvarkens begint beter te lopen. Met het huidige prijsniveau zorgt een verhoging nog niet voor rendement bij de boer. Met carnaval in het vooruitzicht blijft de vraag  naar varkens goed, wat gezien kan worden als een goed teken. Belangrijk is dat de vraag naar vlees toeneemt om op een hoger prijsniveau te komen. Daarbij is het ook van belang dat alle markten bediend kunnen worden, zonder beperkingen. Op dit moment zitten er nog te veel beperkingen in de afzet om vlot door te stijgen. De verwachting is wel dat de prijzen de komende weken verder aantrekken. Belangrijk is wel dat de afzet blijft lopen en dat het aanbod kleiner blijft dan de vraag.

De beursprijs is deze week verhoogd met  € 0,03 per kg geslacht gewicht. Hiermee staat de beursprijs op € 1,28. In week 4 lag de Beursprijs € 0,07 lager dan de gemiddelde opbrengst van de deelnemers in DGBenchmark VP. De DGBenchmark Varkens Prijs is voor een gemiddeld varken van 58% vlees, 90 kg geslacht, inclusief toeslagen en kosten. Dit verschil zien we bij alle noteringen. Daarom is het voor varkenshouders belangrijk dat ze wekelijks hun opbrengstprijzen invoeren in DGBenchmark. Het kost enkele minuten per week maar geeft veel inzicht in het verkoop resultaat.

Vleesvarkensnoteringen deze week:

Utrechtse beurs € 1,28 dat is plus € 0,03.

Deelnemers kunnen de DGBenchmark VP prijzen real-time inzien achter hun inlog in “MijnPortaal”. Hiermee hebben ze dus altijd inzage in de werkelijk uitbetaalde vleesvarkensprijzen van de deelnemers.

Biggenmarkt 

De vraag naar biggen neemt ook wat toe. Wekelijks verhogen de noteringen nu. Gemiddeld hebben de deelnemers van DGBenchmark BP € 38,01 ontvangen voor hun biggen in de maand januari. Dit is de deelnemersprijs voor een big van 25 kg inclusief BTW af vermeerderaar. Ook hier zien we vrij forse toeslagen betaald worden op de noteringen. Voor zowel vermeerderaar als vleesvarkenshouder is het belangrijk dat in de prijsafspraken de gezondheid en kwaliteit van de biggen, goed worden beoordeeld. Er zijn tegenwoordig veel meer langdurige relaties tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder. Daarbij is het belangrijk dat problemen op de juiste wijze worden opgelost.

Biggennotering voorgaande week:

Nord West € 36,00, dat is plus € 1,- (exclusief BTW) Nord West speenbiggen € 22,- dat is plus € 0,50 (exclusief BTW)

Biggennotering deze week:

Utrechtse beurs verwacht € 29,-. Dat is plus € 1,50.

Deelnemers kunnen de DGBenchmark BP prijzen real-time inzien achter hun inlog in “MijnPortaal”.

Meld u nu aan zodat u dit jaar nog het voordeel kunt behalen in de onderhandeling over varkens- of biggenprijzen met uw afnemer.

Op Varkenspost.nl vindt u meer informatie over DGBenchmark en kunt u zich hiervoor aanmelden middels het aanmeldformulier wat u kunt downloaden op de website.