IKB Nederland antibioticavrije dieren en vlees

IKB Nederland krijgt verzoeken van verschillende partijen die vlees willen van dieren die niet zijn behandeld met antibiotica. Er zijn dierhouders én afnemers van varkens, runderen, schapen en vlees die zich hierin willen onderscheiden en zich samen maximaal willen inzetten om het gebruik van antibiotica naar bijna nul te brengen. De komende tijd zal daarom een module worden ontwikkeld die hieraan invulling geeft. Wél moet er een mogelijkheid blijven om dieren, indien nodig, te behandelen. Deze behandeling zal bij het individuele dier geregistreerd dienen te worden. De laatste jaren hebben we in Nederland het gebruik van antibiotica fors weten te verminderen. De voorlopers zien nu een marktkans om zich hierin verder te onderscheiden. IKB Nederland denkt graag met deze partijen mee over de wijze waarop dit op een verantwoorde manier in de markt gezet kan worden.

Ontwikkeling van kwaliteitsketens met IKB Nederland


Steeds meer supermarkten in Nederland willen een eigen keten opzetten om onderscheidende kwaliteit te kunnen leveren. In de gesprekken hierover blijkt dat deze partijen IKB Nederland vanwege de bewezen hoge kwaliteit altijd in hun keten willen opnemen. IKB Nederland laat de inspectie en certificering uitvoeren onder de normen NEN-EN-ISO 17020 en NEN-EN-ISO 17065. Dit houdt in dat beoordeling en besluitvorming altijd op een onafhankelijke manier plaatsvinden, waarmee de kwaliteit geborgd is. De Raad voor Accreditatie voert hier de beoordelingen op uit.
Daar komt nog bij dat uit die gesprekken duidelijk wordt dat 95 procent van de wensen op het gebied van voedselveiligheid, dierwelzijn en diergezondheid al jaren opgenomen is in de regelingen van IKB Nederland voor veehouders, slachterijen, slagerijen of verwerkers.
IKB Nederland is daarmee dus een perfecte partner voor alle partijen in de keten. Indien een partij een eigen keurmerk wil met specifieke eisen dan wordt dit in overleg ontwikkeld. IKB Nederland ontzorgt de partners door het volledig opzetten van een eigen systeem. Denk daarbij aan het ontwikkelen van een schema, uitwisseling van data naar de opdrachtgever, het inrichten van registers voor gecertificeerde partijen, een inlogaccount voor de opdrachtgever met al zijn deelnemers, maar ook het opleiden en kwalificeren van de inspectie- en certificeringsmedewerkers.

Watermonsters voor IKB Nederland en Beter Leven keurmerk

Om de kwaliteit van de analyse van watermonsters te garanderen heeft IKB Nederland in het productievoorwaardenreglement opgenomen dat de analyse altijd verricht moet worden door een door de Raad voor Accreditatie erkend laboratorium. Sommige veehouders laten af en toe een monster nemen door een partij die niet geaccrediteerd is. Dit kan met het oog op een tussentijdse beeldvorming van de kwaliteit een mogelijkheid zijn. Voor u als veehouder is het belangrijk dat de analyse juist en onafhankelijk wordt uitgevoerd. Watermonsters van drink- en bronwater voor zowel IKB Nederland als Beter Leven keurmerk moeten daarom ingevolge de reglementen altijd geanalyseerd worden door een laboratorium welke hiervoor geaccrediteerd is volgens NEN-EN- ISO/IEC 17025.

Vacature productspecialist vlees
   
Door groei in de vleessectoren en verdere uitbreiding en ontwikkeling van nieuwe keurmerken voor slagerijen en verwerkers heeft Producert een vacature voor een productspecialist vlees.  Je zult met de kwaliteitscoördinator nieuwe keurmerken voor slagerijen gaan opzetten. Na opleiding en goedkeuring van de kwaliteitscoördinator worden deze keurmerken in de praktijk getest en verder ontwikkeld. Vanuit de helpdesk contact onderhouden met klanten vormt een onderdeel van deze functie. Daarnaast dien je bereid te zijn om slagerijen te bezoeken, indien de kwaliteitscoördinator dit in het belang van de productkwaliteit noodzakelijk vindt.
Voor deze functie zoeken we een persoon met een hbo-opleiding in de vleessectoren. Kennis van kwaliteitsnormen, HACCP en Lead Auditor zijn een pre. Intern word je verder opgeleid tot productspecialist vlees.  De voorkeur gaat uit naar iemand die woonachtig is in de regio Hardenberg. Past deze baan bij je dan nodigen we je uit om te solliciteren.
Producert is gevestigd in het ECH te Hardenberg.
www.producert.nl.

Heb je interesse stuur dan een cv en een motivatiebrief zo spoedig mogelijk naar solliciteren@dgbbv.nl.