Vleesvarkensmarkt
De opbrengstprijzen van de vleesvarkens zijn flink ingestort na twee keer een verlaging van € 0,06 per kg geslacht gewicht. Jaarlijks zien we dit gebeuren rond de feestdagen. Dit jaar gaat het erg fors doordat de feestdagen midden in de werkweek vallen. Verschillende slachterijen slachten wel op zaterdag, maar hiermee zal de tijdelijke druk op de vleesvarkensprijzen niet verbeteren. Als we naar het overzicht kijken uit het DGBenchmark programma, dan is duidelijk te zien dat de kans groot is dat ook na de feestdagen begin januari nog een daling van de opbrengstprijzen zal volgen. Juist in periodes dat mensen meer vlees zouden moeten eten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden zien we deze daling. Typisch is dat na week 3 de opbrengstprijzen bijna structureel weer stijgen. Na week 3 ontvangen de meeste mensen hun salaris waardoor er na de dure december maand weer meer ruimte is om meer geld te besteden aan een goed stuk vlees. Deze tendens komt ieder jaar terug en is niet echt te sturen. Voor de prijsvorming is het belangrijk dat het aanbod begin volgend jaar niet te groot is. Voor een herstel van de opbrengstprijzen moeten we echt rekenen op eind januari. Daarna kan de prijs weer vlot stijgen.

Grafiek groot

(Bron: DGBenchmark Varkens- en Biggenprijzen)

De gemiddelde DGBenchmark Varkensprijs van week 48 is uitgekomen op: € 1,69

Vleesvarkensnoteringen deze week:

Vion € 1,62 dat is min € 0,06

Utrechtse beurs € 1,58 dat is min € 0,06

ISN € 1,60 dat is min € 0,06 (exclusief btw)

NVV € 1,55 dat is min € 0,06 (exclusief btw)

Biggenmarkt
De biggenprijzen stijgen vlot door, omdat er een goede vraag is naar biggen en er voldoende plaatsen vrij komen. De bereidheid om biggen op te leggen is in het buitenland tussen Kerst en Nieuwjaar vaak niet erg groot. Een stabiele opbrengstprijs voor de biggen in de week van Kerst en Oud en Nieuw is het meest haalbare. Er zal deze weken minder export van biggen zijn omdat exporteurs, NVWA en transporteurs een export van biggen lastig gepland zullen krijgen. De eerste volle week na Nieuwjaar zal daarom ook een grotere vraag naar biggen ontstaan. Desondanks zal er geen echte druk ontstaan op de biggenprijzen. De nu oplopende biggenprijzen zijn een teken dat vleesvarkenshouders goed in de gaten hebben dat de prijzen voor vleesvarkens in april altijd op een relatief hoog niveau liggen, waardoor de bereidheid om nu op te leggen en iets meer voor de biggen te betalen altijd in het voordeel werkt.

Biggenprijs Beurs en DPP zijn samen gegaan
Per 1 december hebben de Utrechtse beurs en DPP hun biggenprijs samengevoegd tot 1 biggenprijs. Vanaf vrijdag 6 december maakt de Beurs via het beursprijs.nl -systeem een verwachte biggenprijs bekend voor de komende week. Op de woensdag erop zal de definitieve prijs dan volgen. De koppelgrootte voor de nieuwe beursprijs is gestegen van 140 naar 300 stuks.

De gemiddelde DGBenchmark Biggenprijs van week 48 is uitgekomen op: € 52,71

Biggennoteringen deze week:

Utrechtse beurs € 48,- dat is plus € 1,-

NVV € 48,- dat is plus € 1,50 (exclusief btw)

Biggennotering voorgaande week:

Nord West € 52,- dat is onveranderd (exclusief btw)

Openingstijden
Ons kantoor is van 25 december 2013 tot en met 1 januari 2014 gesloten in verband met de feestdagen

Tenslotte willen wij van Varkenspost.nl u hierbij hele fijne feestdagen toewensen en een gelukkig nieuwjaar!

Varkenspost.nl beschouwt de inhoud van deze publicatie als betrouwbaar, maar aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Het gebruik van deze informatie voor derden is alleen toegestaan met uitdrukkelijke toestemming van Varkenspost.nl, waarbij altijd de bron Varkenspost.nl vermeld dient te worden.